ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ В ЗДО

ХАРЧУВАННЯ - головний керований чинник, що забезпечує здоров'я та розвиток дітей!


Організація харчування в Балаклійському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 2 Балакліської міської ради Харківської області здійснюється на підставі Закону України "Про дошкільну освіту” ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:

1.«Інструкція щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 17.04.2006 року № 298/227);

2. Державні санітарні норми та правила «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України 29.12.2012 № 1140 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 січня 2013 року за № 88/22620);

3.Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних, комунальних дошкільних та інтернат них навчальних закладах» (затверджено наказом Міністрества охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. №202);

4. Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від від 25.07.2005 №431);

В Балаклійському дошкільнопмму начальному закладі (ясла-садок) №2 Балаклійської міської ради Харківської облсті ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організоване безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню. Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складається меню-розклад окремо відповідно до затверджених норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі сестра медична старша оцінює якість її приготування, в її присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів. В закладі дошкільної освіти здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною старшою та керівником ЗДО. Результати фіксуються у відповідних журналах контролю за організацією харчування згідно чинного законодавства, а саме в "Журналі бракеражу готової продукцї". На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників.

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад протягом дня та відповідно до графіку. Бракеражною комісією закладу дошкільної освіти здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Комірник та сестра медична старша ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Комірник планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестра медична старша веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Сестра медична старша контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Кухарі закладу відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог, кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху.

Керівник, сестра медична старша, вихователі груп закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на web-сайті ЗДО. Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках груп та харчоблоку щодня розміщується меню.

Основні принципи організації харчування в закладі дошкільної освіти:

  • відповідність енергетичної цінності раціону харчування енерговитратам дітей;
  • збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
  • технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність.

/Files/images/organzatsya_harchuvannya/1 ох в днз.jpg

/Files/images/organzatsya_harchuvannya/2 ох в днз.jpg

Примірне двотижневе меню на літній період для дітей Балаклійського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 2 з триразовим харчуванням 2021 рік

/Files/images/примірене двотижневе меню на літній період 2021 р..1.jpg

/Files/images/примірене двотижневе меню на літній період 2021 р..2.jpg

/Files/images/примірене двотижневе меню на літній період 2021 р..3.jpg

/Files/images/примірене двотижневе меню на літній період 2021 р..4.jpg

/Files/images/примірене двотижневе меню на літній період 2021 р..5.jpg

Примірне двотижневе меню на зимово-весняний період для дітей Балаклійського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №2 з триразовим харчуванням 2021 рік

/Files/images/Двотижневе примірне меню зимово-весняний період.jpg /Files/images/Двотижневе примірне меню зимово-весняний період (2).jpg/Files/images/Двотижневе примірне меню зимово-весняний період (3).jpg/Files/images/Двотижневе примірне меню зимово-весняний період (4).jpg/Files/images/Двотижневе примірне меню зимово-весняний період (5).jpg

Кiлькiсть переглядiв: 541